Географија Сењског Рудника

Датум 17.12.2011. 00:00:00 од admin, категорија О насељу, Коментари 6, Број прегледа 3380, Cool 1, isCooliraj 0


Untitled document

Налази се на:

  • 43 степена 59' 46" северне географске ширине
  • 21 степен 34' 9" источне географске дужине

Смештено је на обронцима Кучајских планина (Јужни Кучај). Кроз насеље пролази река Раваница, која се у Ћуприји улива у Велику Мораву. Површина атара Сењског Рудника износи 1872 ha, 62 a i 23 m2, док се само насеље налази на простору дужине до 3 km и ширине до 550 m, на надморској висини од 530 m.

КАКО ИЗГЛЕДА СЕЊСКИ РУДНИК?

Сењски Рудник је насеље дужинског карактера. Сатоји је из три дела (насеља): Тополовац, Рудник и Штале.

Тополовац је по величини и броју становника на другом месту. Кад се долази у Сењски Рудник из правца Ћуприје, прво се стиже у поменути део Сењског Рудника. Назив је добио по тополама које су га красиле. У Тополовцу живи око 80 становника. Од знаменитости у њему се налазе: Британска благајна, Поточурак, Бивша железничкa станицa.

Рудник је централни део и највећи део Сењског Рудника. У њему се налазе све локалне институције које су важе за ово наеље: Управа рудника, Основна школа, Црква, Пошта, Здравствена станица, Музеј угљарства, Фудбалски клуб, продавнице, идр. Од осталих знаменитости овде се налазе и: Александров поткоп, Стара радионица, Извозна машина, Дом културе, Стара школа, Зграда ресторана "Пролеће", Инжењерска улица и Радничка улица.

Штале је најмањи део Сењског Рудника по броју становника и по површини. Штале је прво насеље кад се долази из правца Ресавице и Деспотовца. Назив штале је добило по томе што су се на том месту налазиле штале коња, који су служили као вуча у руднику угља. У овом делу Сењског Рудника живи око 20 Рудничана.

Cool    isCooliraj Facebook Google Bookmarks MySpace Reddit

Коментарисање је дозвољено само регистрованим Рудничанима! Улогуј се или се региструј